„Краката ми имат кокалчета!“


halluxСигурно често пъти сте чували тази фраза, понякога в женска компания или може би в магазина за обувки. Истината е че този вид деформация на стъпалото се среща все по-често и във все по-ранна възраст. В процеса на производство на индивидуални ортопедични обувки практиката показва, че този тип деформация на стъпалото е масов и най-често срещан при нежната половина на обществото ни.

Какво е халукс валгус?

Закривен палец, разговорно кокалче, hallux е на латински палец и означава деформация на ставата в основата на палеца на ходилото. Най-често е съпътстван с деформации на пръстите и подбиване на напречния свод като статичен дефект (при 80% от случаите). При по-младите на възраст между 10 – 20 години се среща като ювенилен халукс валгус и най вече при момичетата, като в повечето случаи е двустранен(и на двете стъпала). Също така се среща и при хора с ревматизъм. Честа причина за този вид деформация е и плоскостъпието на напречния свод, което води до извиването на палеца под или над останалите пръсти.

Как изглежда деформацията?

Палеца е видимо извърнат към останалите пръсти и в началото не създава проблеми. От вътрешната страна на стъпалото постепенно възниква подуване, което се чувства в обувката и е болезнено особено при ходене. Под кожата в мястото на това подуване се образува торбичка, която може да се възпали. На пръв поглед дефекта е очевиден, но винаги е необходимо да се изготви рентгенова снимка.

Начини на лечение:

Като начало могат да бъдат използвани т.нар. коректори, които се стремят да изправят стойката на палеца, а болезненото подуване може да предпазите със силиконово капаче или кръгче филц(т.нар. кече).
Основната превенция срещу халукс валгус е носенето на правилни обувки от по-ранна възраст. Обувки на нисък ток с гъвкаво равно ходило, като горната част на обувката е задължително от естествени материали и е с достатъчно пространство и обем за пръстите.