Що е то Диабетно стъпало?


3shoe
Замисляли ли сте се какви обувки носите? А с какво сте се обули точно сега? Знаете ли, че неподходящите обувки влияят неблагоприятно на стъпалата на диабетиците?
През последните десетилетия към негативните фактори за това започна да допринася ползването на нови по-евтини синтетични материали, опитващи се да заместят естествената кожа. Опасността от тях идва от това, че не умеят да се приспособят към промяната на обема и формата на стъпалото така, както успява да го направи естествената кожа.
В практиката си специалисти – подиатри ( Подиатрията е раздел от медицината, занимаващ се със заболяванията на стъпалото и глезена) от цял свят са стигнали до извода, че неподходящите обувки в 40 до 70% от случаите са непосредствена причина за разраняване, улцерации и последвали ампутации. В контраст на това в случаите на въведена програма на грижа за стъпалото, която включва ползване на специални профилактични обувки, броят на улцерации при диабетното стъпало е намален с 60 до 80%. Този факт поставя ползването на профилактични и ортопедични обувки на нивото на едно медикаментозно лечение.

Превенция:
Раздел „Свойства и предимства на обувките МедиКомфорт“ разяснява в няколко конкретни точки какво представляват обувките за диабетици. Това са основни изисквания към начина на обуване на диабетиците, с които е препоръчително да се съобразяваме.
Не забравяйте често преди обуване и след събуване да проверявате обувките си за малки камъчета. Развитата полинефропатия, в следствие на диабета, притъпява чувствителността на стъпалото и вероятността камъче или тясна и неудобна обувка да доведат до рана(улцерация) е голяма.
Не ходете боси по горещия пясък през лятото. Ниската сензитивност на диабетното стъпало пречи да усетите температурата на пясъка. Има случаи, в които раните по стъпалата не зарастват с години.
Измивайте стъпалата с хладка вода – нито студена, нито гореща, за да избегнете допълнителен дискомфорт преди лягане.
Грижете се за стъпалата си и ги пазете. Те Ви носят цял живот.